Slide

Sport za sve na kvadrat

Važnost bavljenja sportom za sve generacije, a poglavito za mlade Varaždince u samom je središtu programskih odrednica Lige za Varaždin. U četverogodišnjem mandatu obnovit ćemo i dograditi sportska igrališta za mali nogomet i košarku u svim kvartovima grada. U dijelovima grada u kojima zbog neučinkovitosti gradskih struktura takvih objekata nema, prostorno planskim izmjenama stvorit ćemo preduvjete za gradnju sportskih terena i njihovu dostupnost svima. Također, gradska sportska dvorana Graberje mora postati središnje mjesto sportskih rekreativaca svih generacija što će Liga za Varaždin osigurati subvencioniranjem vremenskog najma dvorana te tako zajamčiti bavljenje sportom u slobodno vrijeme svim Varaždincima.

Liga za Varaždin predviđa i brzu revitalizaciju teniskog centra Varteks, te subvencioniranje termina za rekreativce i na tom prostoru.Liga za Varaždin gradskom će vijeću predložiti i financiranje sportske škole nogometa, rukometa i atletike.  Na taj će se način i djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja omogućiti aktivno bavljenje sportom. Kriteriji za besplatne sportske škole utvrdit će se na osnovu imovinskog cenzusa, odnosno primanja roditelja.

Posebnu pozornost Liga za Varaždin posvetit će vraćanju dostojnog statusa nekad trofejnim varaždinskim sportovima. Riječ je poglavito o nogometu, rukometu i tenisu koji su danas, zbog nedostatka financijskih sredstava daleko od starog sjaja. Promišljajući razvoj vrhunskog sporta u Varaždinu potaknut ćemo inicijativu ponovnog uvođenja sportskog razrednog odjeljenja srednje ekonomske škole kako bi vrhunski sportaši dobili priliku za kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje. Grad Varaždin kao vlasnik Arene Varaždin i stadiona NK Varaždina danas ne čini ništa kako bi ti iznimno vrijedni kapaciteti mogli funkcionirati od vlastitih prihoda. Već imamo u pripremi brojne projekte koji ovi objektima mogu zajamčiti financijsku samoodrživost. U tim se objektima predviđaju sadržaji sajamskog tipa poput Sajma ideja i novih tehnologija, Sajma obnovljivih izvora energije, Varaždinskog sajma knjige te Sajma zdrave hrane. Ove manifestacije u Varaždin bi zasigurno privukle brojne posjetitelje i izlagače čime će se jačati turistički i ugostiteljski kapaciteti grada. Prostor stadiona NK Varaždin idealno je mjesto za priredbe na otvorenom od koncerata klasične glazbe do suvremenih glazbenih izričaja. Liga za Varaždin utvrđuje jasne i pravedne kriterije za dodjelu gradskog novca koji se sportskim klubovima distribuira preko Zajednice sportskih udruga. Ta organizacija mora postati učinkovit i pravedan gradski servis za poticanje razvoja sporta i klubove sportaša svih uzrasta. Varaždin ima potencijal postati sportski grad na kvadrat što danas, nažalost, nije.