Varkom otima milijune kuna građanima i oročava ih u bankama. Zašto ne prepolove račune za vodu?

Varkom na računu ima 50-ak milijuna oročenih kuna, a vlasnici tog novca, građani, svaki mjesec skupo plaćaju vodu. I to vodu koja je možda zagađena zbog raspadnutih bala u blizini vodocrpilišta.

To je, kao još jedan u nizu apsurda aktualne varaždinske vlasti, u današnjem razgovoru s novinarima istaknuo Davor Patafta, kandidat Lige za Varaždin za varaždinskog dogradonačelnika.

Budući da je godišnji prihod Varkoma 80 milijuna kuna, tvrtka bi komotno mogla, rekao je Davor Patafta, na godinu dana prepoloviti račune za vodu.

– To bi jedino bilo fer prema građanima. Osobito umirovljenicima, koji su najredovitiji platiše, a imaju najmanje – istaknuo je i rekao kako je tu riječ o čistom izrabljivanju umirovljenika.

Davor Patafta kaže kako se računi gradskih tvrtki dosad nisu spominjali pa je tako u javnosti nezamijećeno prošao i ovaj sramotni podatak o bankovnom računu gradske komunalne tvrtke.

– Tvrtka je u vlasništvu građana pa je suludo da zarađuje na tim istim građanima – oštar je i pita: Zašto se gomila takav novac za koji onda ne znaju što će s njim pa ga drže oročenog u banci? Neka smanje ljudima račune za vodu.

On je zgrožen ponašanjem Alena Kišića koji, kako je rekao, s umirovljenicima slavi rođendan dok istovremeno podržava Vladu Vlašića, predsjednika uprave Varkoma. Uz sve to, u Gradu je, upozorio je Davor Patafta, napravljena šteta od 200 milijuna kuna koju nitko ne spominje.

– Priča se o projektima vrijednima 10, 20 ili 100 tisuća kuna. O kapitalnim projektima i katastrofi s njima se šuti. Samo propalim natječajima Varkoma za aglomeraciju napravljeno je 40 milijuna kuna direktne i indirektne štete – istaknuo je.

Kako bi zorno ilustrirao o čemu priča, na jedan je kup stavio stupac od 1.000 komada vodoravno posloženih A4 papira koji predstavljaju interes političara i ono o čemu oni jedino raspravljaju i spominju, dok je na drugi stavio stupac od čak 20.000 komada A4 papira koji predstavljaju direktne i indirektne štete koje su ti isti političari napravili, a o kojima šute i boje ih se uopće spominjati.

Davoru Patafti  nije jasno zašto je Vlado Vlašić još uvijek prvi čovjek Varkoma.

– On je suodgovoran za milijunske štete i u svakoj privatnoj tvrtki bi već odavno bio opozvan. A, ovdje će ako i kad ode, vjerojatno sa sobom ponijeti veliku otpremninu – rekao je.

Davor Patafta i Vlado Sevšek su tražili uvid u menadžerski ugovor Vlade Vlašića ali, iako bi trebao biti javan, ugovor nisu dobili.

Davor Patafta je upozorio kako Varkom nije jedina tvrtka s golemim novcem na računu.

– I druge gradske tvrtke imaju milijune na računu. To je dokaz neodgovornosti. Neznanje direktora i NO-a, ali najviše Grada koji postavlja Nadzorni odbor. Uvjeren sam da će se takvih rupa naći puno. I to nalazimo sad kad ne raspolažemo podacima. A, zamislite kad dođemo u mogućnost da možemo pitati – zaključio je Davor Patafta i pozvao građane da izađu na izbore i u gradsku vlast odaberu one koji će znati upravljati gradskim novcem.

Kako je to sve skupa izgledalo na današnjoj konferenciji za medije Lige za Varaždin pogledajte u video na našoj stranici.